سازه های بتنی شاید رایج ترین نوع سازه های مدرن در سراسر جهان باشند. مراحل ساخت ساختمان بتنی فرآیندی تخصصی می باشد که شرکت فنی مهندسی دژآثار در این زمینه تجربه زیادی دارد. همانطور که از نام آن پیداست، این نوع سازه ها دارای قاب یا اسکلت بتنی هستند. تیرها در عرض و ستون ها در طول قاب قرار می گیرند.
نمای تیرها در سازه بتنی
نمای دال ها در سازه بتنی
در میان این موارد، ستون مهم ترین است، زیرا یکی از اجزای اصلی است که وزن ساختمان را تحمل می کند. اگر تیر یا دال ساختمان آسیب ببیند، فقط یکی از طبقات آسیب می بیند. اما اگر ستون آسیب ببیند، ممکن است کل ساختمان فرو بریزد.
بتن مورد استفاده در این سازه
وقتی از بتن در ساخت و ساز صحبت می کنیم، در واقع منظور بتن مسلح است. نام کامل آن بتن سیمانی مسلح یا RCC است. RRC بتنی است و دارای یک سری میلگرد فولادی به نام آرماتور یا میلگرد می باشد. این ترکیب عالی عمل می کند زیرا بتن چگالی بسیار بالایی دارد، ارزان است و ساخت آن در هر مکانی بسیار آسان است. همچنین قدرت انبساط فولاد بسیار بالاست.
نحوه ساخت بتن مسلح
برای ساخت بتن مسلح ابتدا باید قالبی داشته باشیم که خمیر بتن را در خود جای دهد. سپس طبق نقشه های ساخت مهندس، یک نفر میلگردهای فولادی را با سیم وصل می کند. این میلگردها به صورت قفس به هم متصل می شوند و به همین دلیل به آنها قفس آرمیچر می گویند.
پس از مونتاژ میلگردها، یک نفر می تواند شروع به تهیه بتن کند. برای این کار باید سیمان، شن و ماسه در اندازه های مختلف را مخلوط کرده و سپس مقداری آب به این مخلوط سیمانی اضافه کند. سپس قالب را با خمیر بتن پر می کنیم تا به حد لازم برسد.
این بتن در چند ساعت سخت می شود، اما یک ماه طول می کشد تا کاملا جامد شود. در این مدت سطح بتن باید با آب مرطوب نگه داشته شود تا واکنش های شیمیایی لازم برای کار بتن انجام شود.
رعایت دقیق دستورالعمل ها و توجه به مقدار لازم از هر یک از مطالب، نوعی هنر و مهارت محسوب می شود که به آن طرح اختلاط بتن می گویند. یک طراح مخلوط خوب، مقدار مناسبی از مواد را به کار میبرد، سپس تمام عوامل دخیل را در نظر میگیرد و یک طرح ترکیبی دقیق ایجاد میکند.
مدیر ساخت و ساز معمولا از انواع مختلف مخلوط بتن برای اهداف مختلف استفاده می کند. مثلاً اگر بخواهد برای جایی که دسترسی چندانی به آن ندارد دیوار بتنی نازکی بگذارد، می گوید مخلوط بتن باید غلظت کمی داشته باشد. به این ترتیب خمیر بتن در اثر گرانش به راحتی در تمام سطح قالب پخش می شود. اما برای اکثر کاربردهای ساختمانی، غلظت خمیر بتن باید استاندارد باشد.
مراحل اجرای سازه بتنی
ساخت یک سازه بتنی از ساختمانی به ساختمان دیگر بسته به اندازه، کارایی، پیچیدگی و مصالح به کار رفته در ساختمان متفاوت است. علاوه بر این نوع خاک ها، شرایط محیطی، در دسترس بودن نیروی انسانی ماهر، تجهیزات و در دسترس بودن مصالح بر روند ساخت و ساز تاثیر می گذارد.
به طور کلی فعالیت های ساخت و ساز ساختمان به دو گروه عمده فعالیت های قبل از قرارداد و فعالیت های پس از قرارداد تقسیم می شوند. اولی مربوط به فعالیت های قبل از ایجاد قرارداد برای ساخت قطعه کار است، در حالی که دومی مربوط به فعالیت های پس از ایجاد قرارداد برای ساخت قطعه کار است. در این مقاله روش کلی اجرای سازه بتنی ارائه شده است.
مقالات بیشتر: بهترین منطقه تهران برای ساخت و ساز – اصول طراحی و اجرای سازه های فولادی
فعالیت های قبل از اجرای سازه بتنی
۱- محل پروژه: مکان ساختمان باید به درستی تعیین شود تا از مشکلات بعدی ناشی از انواع خاک یا مسائل دیگر جلوگیری شود. گاهی اوقات فضای کافی برای انتخاب مکان ساختمان وجود ندارد. بنابراین در صورت وجود هرگونه مشکل باید متوقف شود.
۲- نقشه ساختمان: طراحی ساختمان توسط مهندسان معماری بر اساس نیاز ساختمان تنظیم می شود.
۳- پلان ساختمان: بعد از نقشه ساختمان، مهندسان سازه چارچوب ساختمان را طراحی می کنند. سپس بر اساس تحقیقات خاک و فشار سازه، نوع پی طراحی و تعیین می شود.
۴- ارائه برآورد و بودجه: برآوردگر ساختمان مقدار مصالح، تعدادی اقلام مختلف کار را تخمین زده و برگه ای تهیه می کند که شامل هزینه های اجرای سازه بتنی می باشد.
۵- گزارش تحقیقات خاک: گزارش بررسی خاک باید قبل از طراحی سازه بتنی تهیه شود. یک مهندس ژئوتکنیک یا یک مهندس ساختمان نیاز به دانستن ویژگی های خاک در محل ساخت و ساز دارد، در غیر این صورت طراحی پی نمی تواند ادامه یابد. گزارش تحقیق خاک شامل مشخصات خاک، انواع خاک، ظرفیت باربری خاک و غیره می باشد.
۶- پروانه ساختمانی: برای شروع فعالیت های عمرانی، مجوز رسمی از مرکز شهرسازی الزامی است. اخذ تاییدیه ممکن است نیاز به اسناد خاصی مانند گزارش بررسی خاک، کلیه نقشه ها مانند نقشه، ارتفاع، مقطع شهری، نقشه برداری زمین و گزارش ساخت و ساز داشته باشد.
۷- تعیین سازنده سازه بتنی: انتخاب سازنده امری مهم است زیرا برای ساخت موفق ساختمان در چارچوب زمانی تعیین شده ضروری است. کلیه جزئیات پروژه باید در سند قرارداد ذکر شود و قبل از امضا، شرایط قرارداد به طور کامل بررسی شود. شرکت فنی مهندسی دژآثار به عنوان یکی از سازندگان توانمند در تهران با سابقه درخشان و تجربه بالا آماده ارائه خدمات مشاوره، مدیریت و اجرای سازه های بتنی با کارفرمایان محترم می باشد.