اصول و ضوابط طراحی بیمارستان
بیمارستان یکی از مکان های خیلی مهمی می باشد که لازم است حتما با یک اصول خیلی خاص و استاندارد و هوشمندانه ساخته و طراحی شود. مهندسانی که کار آن ها طراحی معماری بیمارستان است باید به صورت تخصصی مهارت لازم را کسب کرده باشند و از اصول و ضوابط طراحی بیمارستان آگاه باشند تا بتوانند طراحی بیمارستان را به خوبی انجام دهند. ساختمان و بنای یک بیمارستان باید به قدری مقاوم و مستحکم باشد که به آسانی در مقابل بلاها و حوادث طبیعی دچار آسیب نشود. بلکه در چنین شرایطی که آسیب های طبیعی رخ می دهد بتوان از محیط بیمارستان به عنوان یک محیط ایمن یاد کرد که با اطمینان خاطر بتوان افراد آسیب دیده را به آن جا منتقل کرد و به درمان آن ها پرداخت.
بیمارستان ها دارای چندین دسته بندی هستند که هر یک از آن ها متناسب با نوعشان باید طراحی و معماری خاص و ویژه ای داشته باشند. اما دسته بندی کلی که می توان برای یک بیمارستان نام برد شامل دسته بندی بیمارستان عمومی و بیمارستان تخصصی می باشد طراحی و معماری بیمارستان کار هر کسی نیست و بهتر است که از متخصصان و مهندسین با تجربه بهترین شرکت فنی و مهندسی تهران شرکت دژآثار برای طراحی و معماری بیمارستان استفاده کنید.
مهم ترین خصوصیات در طراحی بیمارستان
در کنار گزینه هایی مانند مکان، اندازه و بودجه ساخت برای یک بیمارستان که از قبل احداث پروژه مشخص می شود برای ساختن بیمارستان ها استاندارد و ویژگی های شاخصی وجود دارد. رعایت اصول اجرا و نظارت بر پروژه های ساختمانی بسیار در چنین پروژه هایی مهم است بعضی از این خصوصیات شامل موارد زیر می باشد:
طرح کارآمد بیمارستان
- طراحی کردن سیستم لجستیکی کارآمد مثل آسانسورها، لوله کشی، نوارهای نقاله، چرخ های دستی و همچنین اتوماتیک و …
- قابلیت انعطاف پذیری و گسترش پروژه از نظر خدمات و اضافه کردن ساخت
- طراحی محیط درمانی متناسب با خدماتی که یک بیمارستان می خواهد ارائه دهد.
- آسان بودن نظافت و نگهداری بیمارستان توسط نیروهای خدماتی
- مناسب بودن فضاهای خانه داری بیمارستان مثل آشپزخانه، مکان شست و شوی ملحفه ها و …
- عبور و مرور آسان برای بیماران از یک بخش به بخش دیگر
- در نظر گرفتن زیبایی برای افزایش روحیه کارکنان، بیماران و…
- پایداری از نظر مقاومت در مقابل زلزله، سیل و …
طراحی سازه بیمارستان
طراحی سازه برای بیمارستانها به دلیل خصوصیات خاص و نیازهای مهم این مراکز، یکی از بخشهای مهم در فرآیند طراحی می باشد رعایت نکات و ضوابط طراحی بیمارستان بیشتر از هر ساختمان دیگری در شهرها مهم است.پروژه های خود را به شرکت فنی مهندسی عمرانی دژآثار بسپارید. برای ساخت ساختمان در کمترین زمان با ما تماس بگیرید.
در طراحی سازه بیمارستانها، باید به چندین نکته مهم توجه کرد:
ضوابط لرزهای: برای افزایش ایمنی بیمارستان در مقابل زلزله، لازم است که طراحی سازه به ضوابط لرزهای منطبق با استانداردها و مقررات مربوطه باشد. این شامل استفاده از جدارها و ستونهای تقویت شده، اجرای سیستمهای مهاربندی و…
توجه به شرایط جغرافیایی و خاک: شرایط جغرافیایی و نوع خاک در محل قرار گیری بیمارستان خیلی مهم می باشد این عوامل بر فونداسیون، سیستمهای تهویه و سازه کلی بیمارستان تأثیر میگذارند.
مقاومت بالا در مقابل حوادث اضطراری: طراحی سازه باید به گونهای باشد که بتواند در مواجهه با حوادث اضطراری مثل حریق یا انفجار، ایمنی بیماران و پرسنل را تضمین کند.
مقاومت در مقابل آتش: برای بخشهای مهم بیمارستان، مثل اتاقهای عمل، اتاقهای بستری و… مقاومت در مقابل آتش از اهمیت ویژهای برخوردار می باشد.
طراحی داخلی: طراحی داخلی بیمارستان هم باید با توجه به نیازهای پزشکی و آسانی بیماران و پرسنل صورت گیرد. به عنوان مثال در دوران پس از کرونا، ممکن است نیاز به فضاهای جداگانه برای بیماران مبتلا به عفونت باشد.
کیفیت بالای سازه: به دلیل طولانی بودن عمر مفید بیمارستانها، اهمیت استفاده از مصالح با کیفیت و مقاومی در سازه بیمارستان خیلی زیاد است.
استفاده از فناوری: ایجاد سازههای هوشمند با استفاده از فناوری برای مدیریت انرژی، اطلاعات پزشکی، و امکانات دیگر.
ملاحظات زیست محیطی: در طراحی سازه باید به مسائل زیست محیطی هم توجه کرد، مانند بهینهسازی مصرف انرژی و مدیریت پسماند.
این موارد نشان از پیچیدگی و چالشهای مختلف در طراحی سازه بیمارستان دارند. تعامل مهندسان سازه، معماران، و تخصصهای دیگر در این فرآیند خیلی مهم هستند.
ضوابط و معیارهای طراحی بیمارستان
همین طور ضوابط طراحی بیمارستان هم باید در این سازهها رعایت شود. اصول و ضوابط طراحی بیمارستان ها در استانداردهای مختلف تفاوت هایی با هم دارند. از مهمترین اصول و ضوابط طراحی بیمارستان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
راهروها در بیمارستانها حداقل باید دارای عرض ۱.۵ متری باشند و راهروهای در نظر گرفته شده برای جابجایی تخت بیمارستانی حداقل باید ۲.۲۵ متر باشند.
پنجرههای نورگیر و هواگیر در بیمارستانها حداکثر میتوانند ۲۵ متر از هم فاصله داشته باشند.
حداقل ارتفاع برای دربها در محل ورودی وسیله نقلیه و پارکینگ باید به اندازه ۳ متر باشد. دربهای معمولی در بیمارستانها هم باید ارتفاع ۲.۱ تا ۲.۲ متر داشته باشند.
پهنای موثر عرض پلهها و پاگردها در بیمارستانها باید ۱.۵ تا ۲.۵ متر باشد.
اندازه مناسب برای اتاقهای جراحی۶.۵ در ۶.۵ و ارتفاع ۳ متر است.
اندازه اتاقهای بیهوشی باید حداقل ۳.۸ در ۳.۸ متر طراحی شوند.
در اتاق های معاینه و درمان باید از سرامیک یا کفپوش سینتتیک استفاده شود. کاشی کاری تا زیر سقف باید انجام شود و از رنگ های روغن نیم مات برای این اتاق ها باید استفاده شود.
در بخش پرستاری از کفپوشهای سینتتیک و رنگ روغنی نیم مات استفاده میشود.
سرویسهای عمومی در بیمارستانها هم باید سفید باشند.
بخشهایی مثل بوفه یا رستورانها در بیمارستانها میتوانند زرد باشند.
در بخش هایی مثل مراقبتهای ویژه یا اتاق عمل رنگ آبی میتواند بهترین رنگ باشد.
شرکت فنی و مهندسی دژآثار
شرکت فنی و مهندسی دژآثار بهترین شرکت ساخت و ساز تهران با سال ها تجربه در زمینه معماری، دکوراسیون داخلی و طراحی داخلی هر نوع سبک مورد پسند را به بهترین نحو اجرا و پیاده سازی می نماید. نخست شرکت فنی و مهندسی دژآثار نیازها و الویت های شما را به خوبی درک می نماید و با تبحر زیاد اقدام به طراحی می نماید. پس از این که طرحی مورد تأیید مشتری قرار گرفت اقدامات بعدی و مورد لزوم با سرعت و با کیفیت بالا به اجرا در می آیند. لازم به ذکر است که شرکت فنی و مهندسی دژآثار همه کارهای پروژه را از مراحل ساخت ساختمان صفر تا صد به عهده می گیرد و پروژه را به صورت تمام و کمال به شما تحویل می دهد.