کشور ما هم از این موضوع مستثنی نیست و شاهد این هستیم که چه در بخش های خصوصی و چه در بخش های دولتی مجموعه های ورزشی با امکانات بسیار خوب و عالی روز به روز بیشتر میشوند. در این بین افراد ورزشکار هم به دنبال استفاده از خدمات ورزشی بهتر و مناسبتر هستند. از این رو لزوم طراحی سالن ورزشی بر حسب ضوابط و استانداردهای موجود اهمیت زیادی به خود گرفته است. برای اجرای خوب و عالی طراحی مجموعه ورزشی باید به شرکت های ساختمانی معروف ایران مراجعه کنید برای مشاوره با مهندسان شرکت دژآثار می توانید با شماره های ما تماس بگیرید.
در این بین افراد علاقمند به سرمایه گذاری دربخش توسعه و ساختن سالن های ورزشی چند منظوره میتوانند با رعایت این استانداردها نیاز کاربران را به صورت کامل برطرف کرده و از این طریق نتیجه بهتری هم از سرمایه گذاری خود داشته باشند.
ضوابط ایمنی و شرایط اضطراری
در طراحی و ساخت پروژه های ورزشی برای محافظت ورزشکاران و تماشاچیان در مواقع اضطراری و بروز حریق شرایط ایمنی خاصی لحاظ می شود . عمدهترین موارد ایمنی که در طرح و اجرای سالن های ورزشی باید مورد توجه قرار بگیرد عبارت هستند از :
رعایت زمان تخلیه و تامین زمان کافی جهت خروج ایمن ورزشکاران و تماشاچیان از سالن.
تدارک راههای متعدد فرار از همه صندلی ها (راههای خروجی).
رعایت حدبیشتر مسافت خروج (دسترسی خروج از هر صندلی تماشاچی تا مسیر حفاظت شده).
اگر شما در حال برنامه ریزی برای احداث یک مجموعه گردشگری هستید ما می توانیم در ربطه با طراحی و ساخت پروژه های تفریحی و گردشگری به شما کمک کنیم پس برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
الزامات عمومی طراحی و ساختن مجموعه ورزشی
در سالن چند منظوره بهتر است ورزشهایی مانند فوتسال، بسکتبال، هندبال، والیبال، تنیس، بدمینتون و ژیمناستیک به شکل یکجا احداث گردند.
ابعاد زمین ورزشی در مجموعههای ورزشی طبق اندازههای زمین فوتسال پیش بینی شود.
حداقل ارتفاع مجموعههای ورزشی مطابق با ارتفاع زمین بدمینتون در پیش بینی شود. با این اساس ارتفاع سالن ها در سطح ملی ۹/۱ متر می باشد.
حداقل حریم پیش بینی شده در زمین بازی در طراحی مجموعه ورزشی سه متر از طرفین باشد.
در طراحی و ساختن مجموعه ورزشی باید سه نوع اتاق پیش بینی شود. این اتاق ها باید شامل اتاقی برای استراحت کردن و همچنین تعویض لباس، اتاق انباری و تجهیزات مجموعه و اتاق برای مدیریت سالن باشد.
حداقل دو اتاق برای استراحت کردن و تعویض لباس بازیکنان و دو اتاق مربی باید طراحی شود.
اتاق امداد و اتاق کمکهای اولیه باید در قسمتی از فضای سالن در نظر گرفته شود که انتقال مصدومان و دسترسی به تجهیزات لازم به سهولت انجام پذیرد.
در فاصله هر ده متر، مسیری جهت خروج از سالن در نظر گرفته شود.
خصوصیات اجزای مختلف کف، سقف، دیوارها
کفسازی: چگونگی ساختمان کف و پوشش آن در سالن ورزش با توجه به شرایط مطلوب هریک از ورزشها انتخاب و اجرا می شود . خصوصیات اصلی کفهای ورزشی عبارت هستند از :
دوام و استحکام، قابلیت برجهندگی، مقاومت گردشی، سختی، مقاومت لغزندگی، قابلیت چرخشی، مقاومت نشست، عدم انعکاس نور و صدا داشته باشند. ویژگیهای یاد شده در رابطه با رشتههای مختلف یکسان نیست و به همین دلیل انتخاب نوع و جنس کف برای این سالنها نیاز به دقت خاصی دارد. کف سازی مجموعه های ورزشی به دو دسته الاستیک و غیرالاستیک دستهبندی می شوند. کف های غیرالاستیک برجهنده نیستند و در مجموعه های ورزشی که پر رفت و آمد و در معرض شرایط جوی و مواد شیمیایی می باشند کاربرد زیادی دارند.
دیوارها: در سالن های ورزشی دیوارها به صورت ثابت و موقت اجرا میشود. دیوارهای ثابت معمولاً از مصالح بنایی سنگین مثل آجر، بلوک بتنی و دیوارهای موقت از مصالح سبک در داخل چهارچوب نگهدارنده در نظرگرفته میشود.
طراحی معماری سقفها: سقفهای سالن های ورزشی از داخل به دو صورت نمایان و یا با پوشش سقف کاذب طراحی و اجرا میشود. سقفهای نمایان با توجه به شرایط بهتر آن از نظر نصب تاسیسات برق و مکانیک و تجهیزات ورزشی و همین طور سهولت بازرسی و نگهداری، توصیه میشود.
پوشش با سقف کاذب امکان نورپردازی، کنترل صدا و رنگ و نمای مطلوب را فراهم می سازد. این نوع پوشش جهت سالنهایی که بازی های نمایشی و مسابقات رسمی در آن برگزار میشود توصیه می شود.
شرایط محیطی و امکانات مجموعه ورزشی
به صورت کلی باید هر مجموعه ورزشی از امکانات خاصی برخوردار باشد و برای هر کدام از آن ها فضای مناسبی پیش بینی شود.
وضعیت هر کدام از اجزای مورد استفاده در مجموعههای ورزشی مانند به کار بردن مصالح مناسب و استاندارد در سقف، کف سالنها، دیوارها و…خیلی حائز اهمیت است.
در نظر گرفتن دمایی مناسب در فضا هم از دیگر موارد مهم و حساس محسوب میشود.
طراحی کردن پنجرههایی متناسب جهت نورگیری کافی در محیط بسیار مهم است.
هر پنجره باید دارای ارتفاعی در حدود دو و نیم متر باشد. رنگ آمیزی فضا هم در این خصوص خیلی مهم است.
سیستم حرارتی و تهویه سالن های ورزشی
جهت تامین شرایط محیطی مناسب و مطلوب از نظر دما، باید با رساندن سطوح شیشه دار دیوارها و بام به حداقلی که مورد نیاز روشنایی طبیعی باشد، اثر گرمای جذب شده و اتلاف آن را کاهش داد. عایق بندی مناسب ساختمان و گزینش مصالح مناسب هم خواسته های گرمایی مطلوب را فراهم میکنند و در نتیجه در مقدار مصرف انرژیگرمایی در داخل ساختمان تاثیر بهسزایی دارند.
فضاهای بخش تعمیر و نگهداری مجموعه
در کنار فضاهای اصلی طراحی شده طراحی فضاهاییکه وظیفه تدارکات و تعمیر و نگهداری وسایل مجموعه ورزشی را به عهده دارند ضروری خواهد بود.
۱- سرپرست تعمیرات و تاسیسات.
۲- تدارکات.
۳- کارکنان بخش تاسیسات و تکنسینهای دیگر.
۴- کارگاه فنی (لوله کشی، جوشکاری، کارهای برقی، و غیره).
۵- رختکن و دوش و سرویس جهت این افراد.
۶- آبدارخانه.
جمع بندی مبحث طراحی مجموعه ورزشی
کمک گرفتن از متخصصان جهت طراحی مجموعه ورزشی لازم است. در طراحی مجموعه ورزشی باید عوامل مختلفی مانند حد بیشتر استفاده از فضای سالن های ورزشی چند منظوره، ارتفاع استاندارد مجموعه ورزشی، وجود سیستم تهویه هوای مناسب، استفاده از متریال مناسب و استاندارد و ایجاد دمایی مناسب در فضا و… را مد نظر قرار داد.
طراحی مجموعه ورزشی یکی از تخصص های شرکت فنی و مهندسی دژآثار می باشد. این مجموعه تشکیل شده ازمعماران برجسته، طراحان حرفه ای و استاد کاران ماهر و مجرب و از بهترین شرکت فنی مهندسی تهران بوده و با استفاده از تخصص و تجربیات مهندسان شرکت فنی و مهندسی دژآثار می توانید به اهداف خود در راستای موفقیت شغلی برسید. جهت مشاوره برای طراحی مجموعه ورزشی و همچنین بستن قرارداد می توانید با شماره های ما تماس بگیرید و با مهندسان شرکت دژآثار گفتگو کنید.