سازه های بتنی شاید رایج ترین نوع سازه های مدرن در سراسر جهان باشند. مراحل اجرای پروژه های ساختمانی بتنی فرآیندی تخصصی می باشد که شرکت فنی مهندسی دژآثار بهترین شرکت ساخت و ساز تهران در این زمینه تجربه زیادی دارد. همانطور که از نام آن پیداست، این نوع سازه ها دارای اسکلت بتنی هستند. تیرها در عرض و ستون ها در طول اسکلت قرار می گیرند.
نمای تیرها در سازه بتنی
نمای دال ها در سازه بتنی
در میان این موارد، ستون مهم ترین است، زیرا یکی از اجزای اصلی است که وزن ساختمان را تحمل می کند. اگر تیر یا دال ساختمان آسیب ببیند، فقط یکی از طبقات آسیب می بیند. اما اگر ستون آسیب ببیند، ممکن است کل ساختمان فرو بریزد. زمان بندی مراحل ساختمان یکی از مراحل مهم کار است که باید بسیار دقیق انجام شود.
بتن مورد استفاده در این سازه
وقتی از بتن در ساخت و ساز صحبت می کنیم، در واقع منظور بتن مسلح است. نام کامل آن بتن سیمانی مسلح یا RCC است. RRC بتنی است و دارای یک سری میلگرد فولادی به نام آرماتور یا میلگرد می باشد. این ترکیب عالی عمل می کند زیرا بتن چگالی بسیار بالایی دارد، ارزان است و ساخت آن در هر مکانی بسیار آسان است. همچنین قدرت انبساط فولاد بسیار بالاست. طراحی نقشه های لازم برای ساخت ساختمان خود را به شرکت فنی و مهندسی دژآثار که از شرکت های ساختمانی معروف ایران است بسپارید.
برای ساخت بتن مسلح ابتدا باید قالبی داشته باشیم که خمیر بتن را در خود جای دهد. سپس طبق نقشه های ساخت مهندس، یک نفر میلگردهای فولادی را با سیم وصل می کند. این میلگردها به صورت قفس به هم متصل می شوند و به همین دلیل به آنها قفس آرمیچر می گویند.
پس از مونتاژ میلگردها، یک نفر می تواند شروع به تهیه بتن کند. برای این کار باید سیمان، شن و ماسه در اندازه های مختلف را مخلوط کرده و سپس مقداری آب به این مخلوط سیمانی اضافه کند. سپس قالب را با خمیر بتن پر می کنیم تا به حد لازم برسد.
این بتن در چند ساعت سخت می شود، اما یک ماه طول می کشد تا کاملا جامد شود. در این مدت سطح بتن باید با آب مرطوب نگه داشته شود تا واکنش های شیمیایی لازم برای کار بتن انجام شود.
رعایت دقیق دستورالعمل ها و توجه به مقدار لازم از هر یک از مطالب، نوعی هنر و مهارت محسوب می شود که به آن طرح اختلاط بتن می گویند. یک طراح مخلوط خوب، مقدار مناسبی از مواد را به کار میبرد، سپس تمام عوامل دخیل را در نظر میگیرد و یک طرح ترکیبی دقیق ایجاد میکند.
مدیر ساخت و ساز معمولا از انواع مختلف مخلوط بتن برای اهداف مختلف استفاده می کند. مثلاً اگر بخواهد برای جایی که دسترسی چندانی به آن ندارد دیوار بتنی نازکی بگذارد، می گوید مخلوط بتن باید غلظت کمی داشته باشد. به این ترتیب خمیر بتن در اثر گرانش به راحتی در تمام سطح قالب پخش می شود. اما برای اکثر کاربردهای ساختمانی، غلظت خمیر بتن باید استاندارد باشد.
ساخت یک سازه بتنی از ساختمانی به ساختمان دیگر بسته به اندازه، کارایی، پیچیدگی و مصالح به کار رفته در ساختمان متفاوت است. علاوه بر این نوع خاک ها، شرایط محیطی، در دسترس بودن نیروی انسانی ماهر، تجهیزات و در دسترس بودن مصالح بر روند ساخت و ساز تاثیر می گذارد.
به طور کلی فعالیت های ساخت و ساز ساختمان به دو گروه عمده فعالیت های قبل از قرارداد و فعالیت های پس از قرارداد تقسیم می شوند. اولی مربوط به فعالیت های قبل از ایجاد قرارداد برای ساخت قطعه کار است، در حالی که دومی مربوط به فعالیت های پس از ایجاد قرارداد برای ساخت قطعه کار است. در این مقاله روش کلی اجرای سازه بتنی ارائه شده است.
مقالات بیشتر: بهترین منطقه تهران برای ساخت و ساز – اصول طراحی و اجرای سازه های فولادی
۱- محل پروژه: مکان ساختمان باید به درستی تعیین شود تا از مشکلات بعدی ناشی از انواع خاک یا مسائل دیگر جلوگیری شود. گاهی اوقات فضای کافی برای انتخاب مکان ساختمان وجود ندارد. بنابراین در صورت وجود هرگونه مشکل باید متوقف شود.
۲- نقشه ساختمان: طراحی ساختمان توسط مهندسان معماری بر اساس نیاز ساختمان تنظیم می شود.
۳- پلان ساختمان: بعد از نقشه ساختمان، مهندسان سازه چارچوب ساختمان را طراحی می کنند. سپس بر اساس تحقیقات خاک و فشار سازه، نوع پی طراحی و تعیین می شود.
۴- ارائه برآورد و بودجه: برآوردگر ساختمان مقدار مصالح، تعدادی اقلام مختلف کار را تخمین زده و برگه ای تهیه می کند که شامل هزینه های اجرای سازه بتنی می باشد.
۵- گزارش تحقیقات خاک: گزارش بررسی خاک باید قبل از طراحی سازه بتنی تهیه شود. یک مهندس ژئوتکنیک یا یک مهندس ساختمان نیاز به دانستن ویژگی های خاک در محل ساخت و ساز دارد، در غیر این صورت طراحی پی نمی تواند ادامه یابد. گزارش تحقیق خاک شامل مشخصات خاک، انواع خاک، ظرفیت باربری خاک و غیره می باشد.
۶- پروانه ساختمانی: برای شروع فعالیت های عمرانی، مجوز رسمی از مرکز شهرسازی الزامی است. اخذ تاییدیه ممکن است نیاز به اسناد خاصی مانند گزارش بررسی خاک، کلیه نقشه ها مانند نقشه، ارتفاع، مقطع شهری، نقشه برداری زمین و گزارش ساخت و ساز داشته باشد.
۷- تعیین سازنده سازه بتنی: انتخاب سازنده امری مهم است زیرا برای ساخت موفق ساختمان در چارچوب زمانی تعیین شده ضروری است. کلیه جزئیات پروژه باید در سند قرارداد ذکر شود و قبل از امضا، شرایط قرارداد به طور کامل بررسی شود. شرکت فنی مهندسی دژآثار به عنوان یکی از سازندگان توانمند در تهران با سابقه درخشان و تجربه بالا آماده ارائه خدمات مشاوره، مدیریت و اجرای سازه های بتنی با کارفرمایان محترم می باشد.
۱- آثار مربوط به مکان: آماده سازی سایت اولین فعالیت ساخت و ساز پس از قرارداد است. این مرحله شامل پاکسازی محل پروژه از خاک و ماسه و ریشه درختان و همچنین رفع موانعی مانند خاک سست، ساختمان های قدیمی در صورت وجود، شیب بندی زمین و تعیین محل تأسیسات زیرزمینی و جابجایی آنها در صورت لزوم می باشد.
۲- نقشه و برداشت اولیه از محل: پس از پاکسازی محل سازه بتنی، طرح اولیه ساختمان با کمک تجهیزات نقشه برداری مانند اندیس، تئودولیت و دوربین توتال و … شکل می گیرد و در این مرحله مکان دقیق ساختمان بر اساس نقشه ها مشخص می شود. . پس از آن، محل راه های دسترسی به محل سازه بتنی، محل نگهداری مصالح ساختمانی، محل زهکشی، خوابگاه کارکنان و اداره تعیین می شود. ارتباط بین دفاتر و امکانات مختلف در محل ساخت و ساز باید در نظر گرفته شود.
۳- حفاری: پس از تنظیم طرح اولیه ساختمان، فرآیند حفاری با استفاده از ماشین آلات مناسب بسته به نوع خاک و اندازه کار گودبرداری آغاز می شود. کار گودبرداری با کمک تجهیزات نقشه برداری برای رسیدن به عمق مورد نیاز نقشه ساختمانی انجام می شود. اقدامات احتیاطی و ایمنی هم در حین فرآیند گودبرداری و هم پس از اتمام آن برای جلوگیری از اعمال ناخوشایند و حفظ جان کارگران و شهروندان و همچنین جلوگیری از تاخیر در روند ساخت و ساز بسیار مهم است. در صورتی که گودبرداری در محدوده شهری باشد باید مراقب بود که به تاسیسات زیرزمینی آسیبی وارد نشود.
۴- متراکم کردن کف خاک: پس از رسیدن به عمق مورد نظر، کف گودال حفاری باید فشرده شود تا نشست احتمالی در آینده کاهش یابد. برای دستیابی به درجه تراکم لازم می توان از ماشین آلات مختلفی مانند غلتک صاف، چرخ لاستیکی و خزنده استفاده کرد که ۹۰ درصد آن بر اساس قوانین بین المللی ساختمان است.
۵- اجرای فونداسیون سازه بتنی: پی پایین ترین قسمت ساختمان است که وظیفه انتقال بارهای ساختمان به خاک زیر آن را بر عهده دارد. بنابراین در حین ساخت نیاز به دقت زیادی دارد. فرآیند ساخت و ساز ممکن است شامل قرار دادن یک دال بتنی به تنهایی یا در ترکیب با خاک قلوه سنگ بر روی کف پی برای ایجاد یک سطح تراز، تنظیم قالب، قرار دادن آرماتورها، ریختن بتن و در نهایت عمل آوری بتن تا رسیدن به مقاومت تعیین شده باشد. مهندس سایت باید بر کلیه فعالیت ها نظارت داشته باشد تا تضمین کند که کل کار طبق مشخصات پروژه انجام می شود و ایمنی کارگران باید در نظر گرفته شود.
۶- ساختن رکن : بسته به نوع فونداسیون، پایه ستون ممکن است برای اتصال پایه های مختلف و ایجاد یک سطح تراز برای روسازه های ساختمان ساخته شود.
۷- ساخت ستون: پس از ساخت فونداسیون و وجود ستون، ستون بتن آرمه ساخته می شود. این کار شامل ساخت ضربه گیر ستون، قرار دادن میله های فولادی، تنظیم قالب، ریختن بتن و مراقبت از بتن می باشد. کنترل عمودی ستون ها در حین ساخت آنها ضروری است تا از انحراف آنها از موقعیت خود جلوگیری شود. ستونها همسطح با دال بتنی ساخته میشوند و سفتکنندههای آنها باید گسترش داده شوند تا طبقات بالایی ساخته شوند.
۸- ساخت تیر و دال بتنی: پس از پایان ساخت ستون ها در طبقه همکف، عملیات ساخت تیرها و دال بتنی آغاز می شود. این فرآیند شامل قرار دادن قالب بتنی برای تیرها و دال های بتنی، نصب آرماتورها، تیرها و دال های بتنی بر اساس نقشه ها، تعبیه سایر مصالح خارجی، ریختن بتن برای تیرها و دال های بتنی و در نهایت مراقبت صحیح از بتن می باشد. ترتیب ساخت ستون ها، تیرها و دال های بتنی برای سایر طبقات فوقانی یکسان است. مهندس سایت باید بر تمامی فعالیت ها نظارت داشته باشد و تضمین کند که تمامی این موارد طبق مشخصات پروژه انجام می شود.
۹- ساخت دیوار : زمانی که ساخت ستون ها و ستون ها به پایان رسید، ساخت دیوار آغاز می شود.
۱۰- دال سقف: زمانی که تمام طبقات ساختمان ساخته می شود، دال های سقف بر اساس مشخصات و جزئیات نقشه ساختمان ساخته می شود.
۱۱- تاسیسات مکانیکی و برقی: این فعالیت ها ممکن است به طور کلی به کار یک مهندس عمران مرتبط نباشد. اما مهندس سایت باید از هرگونه اقدام مضر برای واحدهای ساختمانی مانند تخریب تیرآهن که بعضاً با سهل انگاری انجام می شود جلوگیری کند.
۱۲- عملیات تکمیل: عملیات تکمیلی مانند گچ بری بیرونی پس از ساخت بنا آغاز می شود. دیوارهای داخلی ساختمان با گچ نازک اندود شده و کف سازی با کاشی انجام می شود و سپس دیوارها یا رنگ آمیزی می شوند یا کاغذ دیواری.
۱۳- تکمیل سقف: گاهی برای جلوگیری از نشتی سطح سقف را ضد آب می کنند.
۱۴- پروانه پایان کار: پس از اتمام کار، پیمانکار می تواند مجوز پایان کار را از مراجع مجاز درخواست کند. مراجع قانونی برای پذیرش مدارک پایان کار با مشخصات ساختمان را بررسی می کنند.